Darttoernooien

Zoals bij iedere sport worden er met darten ook toernooien en kampioenschappen gehouden. De toernooien van darts worden vooral in Engeland en Ierland gehouden, aangezien de sport van oorsprong uit Engeland komt. Omdat er steeds meer interesse vanuit andere landen werd getoond in deze sport en er vaker vragen tot deelname binnen kwamen, begon een groepje mensen met het opzetten van een dartbond. Op die manier konden ze competities organiseren, leden een contract aanbieden en de sport verspreiden over meerdere continenten.

Dartbonden

De toernooien worden georganiseerd door de twee grootste dartbonden. Dit zijn de BDO en de PDC. De BDO, British darts organisation, is een Britse dartbond waarvan veel bekende Nederlandse en Belgische darters lid zijn. De BDO organiseert jaarlijks vier grote toernooien en kampioenschappen. De PDC, professional darts corporation, is opgericht door 16 professionele darters die onenigheid kregen met de organisatie van de BDO. Het is en wereldwijde organisatie, iedere darter kan eraan mee doen. De PDC is ook de organisator van de grootste toernooien, en heeft de BDO erg terug gedrongen. Er worden door de organisatie rond de veertien toernooien en kampioenschappen georganiseerd. Bijvoorbeeld the Unibet Masters en de Unibet World grand prix zijn zeer bekende toernooien met een groot deelnemersveld.

Toegankelijk voor ieder

Iedere darter of dartster, waar hij of zij ook vandaan komt, kan zich kwalificeren voor de toernooien en kampioenschappen. Er zijn aparte competities voor mannen, vrouwen en ook voor jeugd spelers. Ook kan iedere darter of dartster lid worden van een dartbond. Hoewel er geen competities gehouden worden, hebben ook mindervalide mensen de mogelijkheid om darten te beoefenen. Dit maakt dat darten voor iedereen een toegankelijke sport is.