Andy Fordham

Andy Fordham

Andy “The Viking” Fordham. Bij vele zal bij het horen van deze naam ongetwijfeld een belletje gaan rinkelen, misschien zelfs wel een grote bel. De publieks favoriet die het onmogelijke waarmaakte. De man wiens gezondheid snel bergafwaarts ging, maar wie terug wist te vechten.

Hoe het allemaal begon

Geboren op 2 februari 1962 in Charlton, een dorpje ten zuidoosten van Londen. Zijn jeugd heeft hij rustig doorgebracht, hij speelde veel sport waaronder atletiek en voetbal. Hier is hij mee doorgegaan totdat hij de middelbare school verliet. Dat was het moment dat hij begon met darten. In 1990 maakte hij zijn debuut op de World Masters. Hij begon pas echt met zijn carrière in 1995 toen hij voor het eerst de Lakeside Country Club binnen stapte waar de BDO World Darts Championship gehouden wordt. Hier kwam hij zelfs tot de halve finale.

De overwinningen

1996 was een herhaling van het jaar ervoor. Weer wist Andy Fordham de halve finale te bereiken. De jaren erop wist hij nooit verder te komen dan die beruchte halve finale. Vaak zat de loting hem ook tegen, en moest hij is een vroeg stadium al tegen grote namen spelen. 2004 het jaar dat de boeken in ging als het jaar van Andy Fordham. Hij wist zich zonder enige moeite de kwartfinale te behalen, daarna ging het moeizamer. De kwartfinale tegen Daryl Fitton werd behaald met 5-4. in de halve finale kwam Andy Fordham Raymond van Barneveld tegen. Al snel stond het 4-4 en moest er een beslissende set gespeeld worden, deze werd door The Viking gepakt. De finale tegen Mervyn King was net als de halve finale vol met spanning. Het kwam op een 3-3, en Fordham wist het zelfs tot een 6-3 te schoppen.

Ziektebed

In 2007 werd Andy Fordham met spoed in het ziekenhuis opgenomen met een alcohol vergiftiging en 18 liter vocht in zijn longen. Het was algemeen bekend dat The Viking vaak bijna 24 flessen bier dronk voordat hij meedeed aan een toernooi. Het gaat veel beter met hem en nu werkt hij aan zijn comeback. Met het vele trainen en de vastberadenheid die hij heeft, hoopt hij in 2017 zich te kwalificeren voor het Lakeside BDO World Darts Championship.

Terug naar overzicht