Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld

Nederlands succesvolste professionele darter heeft in zijn carrière al veel bereikt. Raymond “Barney” van Barneveld is geboren op 20 april 1967 in Den Haag. Op jonge leeftijd begon Raymond al met darten, en op zijn zeventiende nam hij deel aan het Rotterdam Open, wat hij ook won. Hij heeft ervoor gezorgd dat darten in Nederland veel meer aandacht kreeg. Barney is van nature linkshandig, maar doordat er geen linkshandige darts verkrijgbaar waren in Nederland, is hij met rechts gaan spelen.

De start van de winst

Na met veel jeugd competities meegedaan te hebben, maakte Raymond zijn debuut in de professionele dart wereld in 1991. Het bleef lang rustig rondom Barney, hij plaatste zich wel voor wedstrijden maar kwam vaak niet verder dan de halve finale of de kwartfinale. In 1998 claimde hij zijn eerste titel op het World Championship. Het jaar erna wist hij zijn titel succesvol te verdedigen, toen hij in de finale tegenover Ronnie Baxter stond. In die tijd was het nog niet zo vaak voorgekomen dat een darter zijn titel wist te verdedigen. In 2005 wist hij het BDO World Darts Championship te winnen.

De overstap

In 2006 maakte Van Barneveld de overstap van de BDO naar de PDC. Dit bleek een hele verstandige keuze. Binnen twaalf maanden werd Barney wereld kampioen en steeg hij naar positie twee in de wereld ranglijst. In 2007 won hij het PDC World Championship van Phil Taylor. Dit wordt nog steeds beschreven als een van de mooiste duels in de dart geschiedenis. En in 2009 wist Raymond van Barneveld weer het PDC World Championship te winnen, hij finishte met een 9 darter en versloeg zo Jelle Klaasen. In de jaren die volgden won Barney veel toernooien, waaronder Het Grand Slam of Darts en de Premier League Darts.

Terug naar overzicht